3+1 sorozat, amelyek formabontók saját műfajukban

rshshr.png

A sorozatok korát éljük. A nagy számok törvénye alapján minden egyes kiváló sorozatra jut kettő észvesztően rossz is, viszont ez a bejegyzés azokat szeretné kitárgyalni, amelyek nem elégedtek meg a jó kritikákkal és a közönség tárt karjaival, hanem valami pluszt is akartak adni a nézőknek. Íme, 3 plusz 1 sorozat, amelyek formabontók saját műfajukban.

1. Horror: The Haunting of Hill House

A Netflix 2018 őszén debütált sorozata még akkor is az év kellemes meglepetésének számított, ha nem csak horrorról beszéltünk. A minden ízében kidolgozott történet egy hatalmas csavarban csúcsosodik ki, amely aztán egy nagyon szép befejezéssel zárul. Egy katartikus, gyönyörű és gótikus kísértettörténet a családi drámákról, gyerekkori traumákról, és persze kib@szott ijesztő kísértetekről. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a készítők minden jelenetben elrejtettek egyet - vagy többet - a háttérben. A sorozat nagy sikere után borítékolható volt a második évad, amelynek érkezését épp a napokban erősítette meg a Netflix hivatalosan. A következő évad a The Haunting of Bly Manor címet kapta.

atmer.jpeg

haunting-of-hill-house-hidden-ghost-behind-kitchen-door.jpg

2. Fantasy: The OA

A The OA-nak elsősorban nem a színészei, nem is a fordulatai érdekesek, hanem a koncepciója: adott egy vak lány, aki eltűnik hét évre. Egy nap aztán hazatér annyi különbséggel, hogy már nem vak. A sorozat leginkább arra fókuszál, hogy mi történt vele az elmúlt idő alatt, amelyet maga a lány mesél el egy csoportnak. A történetnek elsősorban sok mondanivalója van, és megnyugtatok mindenkit: ki fog derülni, mi az az OA pontosan. Másfelől viszont azt látom, hogy ez egy méltatlanul alulértékelt és kevésbé népszerű sorozat. Pedig néznék még több ilyet is.

the-oa1.jpg

3. Krimi: True Detective

Az előző sorozattal ellentétben a True Detective-et nem kell bemutatnom a krimi kedvelőinek. A harmadik évadnak épp a napokban droppolt a sorozatfináléja, és habár a második évad eléggé megingott az első súlya alatt, a harmadiknak sikerült felnőnie hozzá. Ez persze köszönhető a színészek remek játékának, - Mahershala Ali sem véletlenül Oscar-díjas színész - és a három idősíkon történő, mégis laza és érthető történetmesélésnek. Ha van olyan duó, akik miatt érdemes rálesni, az Woody Harrelson és Matthew McConaughey, akit egyébként a True Detective a romkomok mélygödréből nekifutásból dobott át a komolyabb filmek világába. A három évados sorozat a remek cast mellett életszagú is: egy nyomozás során sok felfedett titok később lehet, hogy nem is lesz releváns, vagy épp a véletlennek, egy elszólásnak, hallomásnak köszönhető, hogy hamarabb lebukik a tettes, minthogy a nyomozókat a nyomok elvezetnék a kirakós utolsó darabjáig. Na, a True Detective egy ilyen sorozat tele okos fordulatokkal. Abszolút megéri rászánni az időt.

true-detective-wallpaper-2.jpg

+1. Szuperhőskultusz: Daredevil

2015 tavaszán elindult a Marvel és a Netflix közös projektje, amelynek első szerelemgyereke volt a Daredevil. Hell’s Kitchen ördögéről már korábban mozifilm is készült 2003-ban Ben Affleck főszereplésével, de erről nem beszélünk soha. Soha többet. A három évadot megélt sorozatot rendkívül jól fogadták a kritikák, és nem csökkent a színvonal a másik két évadra sem. A fantasztikus szereplőgárda mellett az alkotók összetetten, okosan, és emberien tálalták a szuperhősmítoszt. A Daredevil volt sajnos a Marvel és a Netflix külön útra térésének következő áldozata a Luke Cage és az Iron Fist után, amelynek valószínűleg az az oka, hogy a Disney is elindítja hamarosan saját streamingszolgáltatóját, a Disney+-t. A napokban egyébként a Hulu is bejelentette, hogy igényt tartana a Daredevil jogaira.

1164851.jpg

Köszönöm, hogy olvastál, hamarosan újabb kiváló sorozatok kivesézésére is sor kerül.

(Forrás: https://www.ign.com/articles/2019/02/21/haunting-of-hill-house-season-2-bly-manor-everything-we-know; https://www.ign.com/articles/2019/02/13/marvels-daredevil-and-luke-cage-could-be-saved-by-hulu, képek forrása: Google.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intheaters.blog.hu/api/trackback/id/tr5214658203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2019.02.28. 14:01:20

HoHH nyálas. nem gondoltam volna, h valaha is fogok látni egy horrort, ami nem a vértől, hanem a nyáltól csöpög, de most sikerült. és ne gyertek azzal, h nem slasher. tudom, h nem az. de ennyi picsogást, mint ami ebben van, a cw-n szoktak nyomatni. meg a tlc-n...
az OA-t aki nem látta, az sürgősen pótolja!
a TD második évadát úgy lehúzták, h nem mertem nekiállni a harmadiknak :)
DD egyszer tuti eljutok odáig is, de most épp the umbrella academy és a deadly class megy. mindkettő baromi jó

In Theaters 2019.03.01. 09:31:12

@mildi: Köszönöm, hogy hozzászóltál! Én inkább egy más perspektívát láttam az egészben, ahol nem az ijesztgetéseken volt a hangsúly, hanem a családi drámán. Egyébként pont tegnap jött ki a The OA 2. évadának előzetese, úgyhogy nagyon várom már a folytatást. True Detective: én javaslom a harmadik évadot, a készítők szigorúan vették a másodikat ért kritikákat, így visszatértek az első évad bevált receptjéhez. Végül pedig: pont ezt a két sorozatot akarom én is elkezdeni a napokban, nagyon kíváncsi vagyok mindkettőre. Dícsérik is, szóval egyre bátrabban állok neki :)

Csikkszereda 2019.03.01. 10:44:58

@mildi: Az első sorozattal régóta szemezek, neki is fogok állni. Viszont ha a Haunting számodra nyálas volt, akkor a Daredevilt nem ajánlom. Spoiler nélkül mondom, az erőltetett szerelmi szál nagyobb hangsúlyt kap az évad végére, mint a boss fight, elbarátokköztösítve a sorozatot, én az unalomtól kapartam a falat. Ja és folyton picsognak valami baromság miatt minden részben, általában ugyanaz a két-három szereplő, de a változatosság kedvéért azért néha mások is.

In Theaters 2019.03.01. 15:51:08

@Csikkszereda: Köszönöm, hogy hozzászóltál! Ha ki kell emelni egy negatívabb kritikai hivatkozáspontot, amely a Daredevil - főleg - harmadik évadát érte, akkor igen, az érzelmi szálat hozták fel, így valóban valid, amit mondasz. Én speciel nem éreztem túltoltnak, inkább elmélyültnek. Mindemellett persze a Daredevil számomra még így is messze az egyik legjobb és legepikusabb szuperhős-sorozat, amit életemben láttam. :)

In Theaters

Sokszor találkozunk a felirattal: In Theaters. A legújabb filmek előzeteseiben gyakran használják ezt a kifejezést, azonban elég fura lenne, ha csinálnék egy sokezredik oldalt, amelyik reaction-videókat tölt fel az előzetesekről. A blog elsődleges célja az új és régi mozifilmek újragondolása és elemzése.

Friss topikok

Címkék

11 (1) 2017 (1) Adelaide (1) amerikakapitány (1) avengers (2) birdboxchallenge (1) blackwidow (1) blog (2) bosszúállók (2) captainamerica (1) charliecox (1) cinema (2) conjuring (1) crime (2) cruz (1) daredevil (1) davidtusky (1) dc (1) del (1) démonok (1) démonokközött (1) denis (1) denisvilleneuve (1) doppelgänger (1) elemzés (1) élőlánc (1) elorfenato (1) endgame (1) fantasy (2) faun (1) feketeözvegy (1) film (1) filmek (1) fogságban (1) getout (1) guillermo (1) hadigép (1) handsacrossamerica (1) hasonmás (1) haunting (1) hauntingofhillhouse (1) hawkeye (1) hill (1) horror (2) house (1) hughjackman (1) igot5onit (1) in (5) infinitywar (1) intheaters (6) intheatersblog (6) ironman (1) jakegyllenhal (2) jeremiah (1) jordan (1) jordanpeele (1) képre (1) képről (1) képrőlképre (1) között (1) krimi (1) labirintusa (1) labyrinth (1) liam (1) liamneeson (1) luniz (1) Lupita (1) markruffalo (1) marvel (3) meta (1) metafore (1) metaphore (1) mi (1) mordály (1) movie (5) movies (4) murder (1) narnia (1) natasharomanov (1) neeson (1) netflix (1) Nyong’o (1) OA (1) orphanage (1) őrzők (1) oscar (1) peele (1) prisoners (1) rabbit (1) rabbits (1) red (1) robertdowneyjr (1) robertgraysmith (1) rocketracoon (1) ronin (1) rorschach (1) santa (1) santacruz (1) scottlang (1) scrissor (1) scrissors (1) series (1) serieses (1) sólyomszem (1) sorozat (1) spoiler (1) steverogers (1) superhero (1) superheroes (1) thanos (1) the (1) theaters (6) TheOA (1) tidepodchallenge (1) tonystark (1) toro (1) trailer (1) truedetective (1) tűnjel (1) üdvazoldalon (1) us (1) usaforafrica (1) vasember (1) végjáték (1) végtelenháború (1) villeneuve (1) warmachine (1) watch (3) watching (6) welcome (1) woodyharrelson (1) zodiac (1) zodiákus (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása