Bonyolítsuk együtt tovább a Zodiákus-ügyet!
A bejegyzés spoilereket tartalmazhat a filmmel kapcsolatban, mielőtt elolvasol, less rá!

7_1.jpg

Meg sem tudnám számolni, hány olyan megoldatlan bűntényt ismerünk, amelyek ne lennének jó alapanyagai egy legalább húszórás krimi forgatókönyvének. A mára már elavult bizonyítékok, a sok spekuláció, teória, ellentmondásos vallomások miatt egyre kevesebb a tényanyag, pedig sokszor csak egyetlenegy félreértésen, egy téves diszpécseri jelentésen múlott a valódi gyilkos lebukása. A Zodiákus esetében pontosan ez történt. A rejtélyes gyilkos legendája olyannyira kinőtte magát, hogy 2007-ben David Fincher rendezésében egy mozifilm is készült belőle Jake Gyllenhal, Mark Ruffalo és Robert Downey Jr. főszereplésével. A bejegyzés célja visszahelyezni a film egyes mozzanatait a valóságba és megkérdőjelezni azokat a dolgokat, amelyeket a film egyértelművé tesz. Lehetséges, hogy több gyilkosról van szó? Vagy Arthur Leigh Allen tényleg képes volt ennyire megzavarni a rendőrséget? Szedjük elő újra a filmet, és alkossuk meg a saját teóriánkat!

  1. Michael Mageau és Darlene Elizabeth Ferrin

A film és a tények: 1969. július 4-én Darlene Elizabeth Ferrin és Michael Renault Mageau lett a Zodiákus első áldozata. A két fiatal kocsijukkal a Blue Rock Springs-nél parkoltak le, hogy meghittebb környezetben beszélhessenek (Darlene ekkor házas volt). Ez a hely akkoriban a fiatal párok kedvelt helye volt. Ekkor valaki pár méterre tőlük megállt néhány másodpercre, majd először elhajtott. Nemsokára azonban visszatért, kiszállt a kocsiból, odament a fiatalokhoz, majd egy 9 mm-essel lelőtte a fiút, majd a lányt is. A többszörös lövést csak a srác élte túl. Negyven perccel a gyilkosságok után megcsörrent a vallejo-i rendőrőrs telefonja, ahol a gyilkos gúnyosan és pejoratívan bevallotta a gyilkosságot, majd egy még gúnyosabb "Viszláááát" búcsúszóval rájukb@szta a kagylót. A Zodiákus című film ezzel az esettel indít. A telefonhívásnál rögtön Arthur Leigh Allen hangját halljuk, így már itt is sejthetővé teszi számunkra Fincher, hogy ki lesz a film fő gyanusítottja. A következő jelenetben pedig megérkezik az első levél a San Francisco Chronicle-höz, amelyben a gyilkos olyan információkat közöl a bűntényről, amelyeket csak ő és a rendőrség ismerhetnek. A gyilkos leveléhez mellékelt egy rejtvényt is, amelynek a megfejtése – állítása szerint – a neve. Robert Graysmith (Jake Gyllenhal) ebben a szerkesztőségben dolgozott, így kerül ő a képbe.

cats_1.jpg

cats_2.jpg

Kik lehetnek a gyilkosok? Az első levél rejtvényének megfejtése kapcsán egy kulcsmondatra lehetünk figyelmesek, amely a filmben is elhangzik: megölni valakit a legizgatóbb dolog, amit el lehet képzelni, még annál is jobb, mint amikor az ember elélvez egy nőben, de a legjobb az egészben, hogy amikor meghalok és ujjászületek a Paradicsomban, akiket megöltem, mind a rabszolgáim lesznek"…Ha Arthur Leigh Allent eltesszük egy kicsit, akkor ez a sor utalhat Donald Lee Bujokra, aki 1968-ban szabadult a Deer Lodge-i fegyházból, és a vallomások szerint a rabtársainak gyakran mesélt emberek megöléséről, akik aztán a rabszolgái lesznek a túlvilágon. Róla egyszer még lesz szó. De emellett utalhat a mozigépész Rick Marshallra is, aki sokszor azt ecsetelte kollégáinak, hogy talált valamit, ami „sokkal izgalmasabb még a szexnél is”. A film egyébként hosszasan foglalkozik Rick Marshall-lal, levéve Arthur Leigh Allenről a gyanút egy ideig, de legalább addig, hogy már mi is elhisszük, hogy Rick a Zodiákus. A szóban forgás ellenére Rick Marshallt sosem látjuk a képernyőn, ám Bob Vaughnt, Rick egy kollégáját igen. Egy meglehetősen zavaros, többféleképpen értelmezhető jelenetben bonyolódik tovább az ügy: Bob részese lehetett a bűntényeknek? Ki járt-kelt a lakásban, amíg Robert és Bob az alagsorban tartózkodtak?

A július 4-i lövéseket túlélő Michael Mageou felismerte viszont később Arthur Leigh Allen arcát, és Darlene nővére, Linda is azt állította, hogy Allen megszállottan követte húgát. Miután Arthur egy ismerőse értesítette a hatóságokat arról, hogy a férfi egyszer azt mondta neki, hogy embereket akar ölni és ezért egy zseblámpát erősített a fegyveréhez, többször is kihallgatták, sikertelenül, noha számos bizonyíték erősítette a gyanút Allennel kapcsolatban: a Zodiac márkájú karórája, fegyverének típusa, az autójában levő véres kések, amelyek „elvileg” csirkék levágásához kellettek. Allen továbbá kétkezes volt, ami pszichológiai elemzések szerint képessé tette őt arra, hogy megmásítsa kézírását a levelekben, így nem egyezett a szerkesztőségbe küldött levél sem Allen kézírása. A férfit egyébként korábban kirúgták a haditengerészettől, valamint a gondnoki állásából is molesztálás vádja miatt. Az ügy azonban ennél még árnyaltabb: Lawrence Kane neve is felmerülhet ezügyben, hiszen a haditengerészetnél tett szolgálatai során megtanult rejtjelezni, amely tudásának segítségével képes lehetett megalkotni a levelekhez mellékelt rejtvényeket is. 1962-ben autóbalesetet szenvedett, amely - úgy vélték - felszabadított benne egyfajta ragadozó, állati ösztönt. Egy nyugalmazott nyomozó ráadásul azt állította, hogy az egyik Zodiákus-levélben feltűnik Kane neve is. Darlene nővére, Linda ezután Kanet is azonosította egy férfival, aki korábban testvérét zaklatta. Linda önellentmondásokba bonyolódó vallomása nem volt stabil bizonyíték, így ebből a szempontból ez az ügy zsákutca volt.

  1. Bryan Hartnell és Cecelia Ann Shepard

A film és a tények: 1969. szeptember 27-én két egyetemista, Bryan Hartnell, és barátnője, Cecelia Ann Shepard a Berryessa tó melletti parkba autóztak el piknikezni. A lány a szieszta alatt egy furcsa alak jelenlétére hívta fel barátja figyelmét, ám az először nem törődött Cecilia aggodalmával.  A "furcsa alak" történetesen a Zodiákus gyilkos volt fekete csuklyás öltözékben. A férfi követelte Bryan kocsikulcsát és pénztárcáját. Miután megkapta, utasította a férfi barátnőjét, hogy kötözze meg barátját, majd ezzel egyúttal elmondta, hogy kár próbálkozni a meneküléssel, hiszen most szökött meg egy montanai börtönből, ahol megölt egy fegyőrt is, és nem fél, hogy újra gyilkoljon. Miután Ceceliat megkötözte a Zodiákus, kést húzott elő, Bryant 6-szor, Ceceliát pedig 10-szer szúrta meg. Távozása után Bryan kocsijának ajtaján ez volt látható:

"Vallejo

12-20-68

7- 4- 69

Sept 27-69 6:30

by knife"

2.jpg

3_1.jpg

A pár túlélte a támadást. A gyilkostól pedig ezúttal is érkezett bejelentés a rendőrséghez. A helyszínen az egyetlen, ám mégis jelentős bizonyíték egy katonai bakancs nyoma volt. Hartnell felépült végül a korházban, de barátnője életét vesztette. Itt ellentmondásba kerülünk a filmmel, hiszen a film szerint a nő már a helyszínen meghalt, barátja pedig egyedül ült egy rendőrautó mellett sokkot kapva. A film ezt a gyilkosságot Arthur Leigh Allennek tulajdonítja: az ő hangját halljuk a csuklya alatt, valamint Allen kihallgatása során kiderült, hogy a gyilkosság idején tényleg a helyszínen tartózkodott, és a tó közelében búvárkodott.

4_1.jpg

Kik lehetnek a gyilkosok? A Zodiákus-ügy árnyaltsága - ahogy korábban -, itt is megmutatkozik: a bizonyítékok kapásból két elkövető ellen szólnak, ha ismét nem vesszük a film elfogultságát figyelembe Allennel kapcsolatban: Jack Tarrance és Donald Lee Bujok, akiről korábban már volt szó. Állítólag Tarrance tulajdonában volt egy olyan jelmez, amely hasonlított a Zodiákus jelmezéhez. Egy grafológus továbbá úgy nyilatkozott, hogy a férfi kézírása megegyezik a Zodiákus gyilkos leveleiben látottakkal. A rendőrség mindazonáltal komolytalannak minősítette a bizonyítékokat: a bemutatott jelmez is durvább anyagból készült, mint a gyilkosé. A késelést túlélő Bryan Hartnell beszámolt arról is, hogy a gyilkos azt állította magáról, hogy nemrég szökött meg egy Montana-i börtönből. Így kerül a képbe Donald Lee Bujok, aki 1968-ban szabadult a Deer Lodge településen levő fegyházból, ám az ujjlenyomata nem egyezett a Zodiákuséval, valamint a gyilkosságok alatt a férfi még börtönben is volt.

  1. Paul Stine

Film és a tények: David Tusky (Mark Ruffalo) igencsak késleltetve, a harmadik, a Paul Stine-gyilkosságnál tűnik fel. 1969. október 11-én éjszaka egy taxis, Paul Stine felvesz egy férfit, aki a Washington és Maple Street sarkáig kéri a fuvart. Azonban rögtön a megérkezés előtt a gyilkos lelövi a sofőrt. A szomszédos ház ablakából látták a gyilkosságot a szobában levő gyerekek, így hívták is a rendőrséget, és azt mondták, hogy egy fekete férfi épp verekedik a sofőrrel. A rendőröknek így ez a személyleírás lett megadva, és míg ők egy fekete gyanusított után kutattak, a valódi gyilkos fogta magát, és b@zmeg elslisszant a helyszínről. A helyszínen talált ujjlenyomatok részlegesek csupán voltak. A film azonban nem utal rá, hogy a gyerekek adták le rosszul a drótot a rendőrségnek. Később a San Francisco Chronicle szerkesztősége ismét kapott egy halloweeni üdvözlőkártyát, amely szintén egy Zodiákus-üzenet volt, amelyet Paul Averynek (Robert Downey Jr.), a Chronicle egyik akkori szerkesztőjének címzett. Ebben leírta, hogy ő követte el a taxis gyilkosságot is, és bizonyítékul elküldte sofőr ingjének egy darabját.

5_1.jpg

Kik lehetnek a gyilkosok? Egy rendőr – aki valószínűleg tényleg látta a gyilkost – azt állította, hogy a már korábban általam is említett Kane fényképe „jobban hasonlít a gyilkosra, mint bárki másé, akit eddig látott.” A film azonban ezt az esetet is inkább Arthur Leigh Allen számlájára írja: egy későbbi jelenetben két rendőr utólagos vallomása szerint egy csoszogó, sántikáló férfit láttak meg a bűntény helyszínének közelében, ám mivel a rendőrségi diszpécser szerint fekete férfi volt az elkövető, így nem állították meg. 

  1. Cherry Jo Bates

A film és a tények: 1966. okt. 30-án, még mielőtt egyáltalán köztudatba került volna a Zodiákus, egy diáklányt, Cherry Jo Bates-t brutálisan meggyilkoltak. A lány halála előtt nem sokkal a Riverside-i Főiskola könyvtárában tartózkodott. A kihallgatások alapján este fél 11-kor a szomszédok sikolyokat hallottak, noha a könyvtár este 9-kor már bezárt. A lány holttestét másnap találták meg brutális késszúrásokkal. A nyomozás során kiderült az is, hogy „a könyvtár világítását lekapcsolták az elektromos elosztóról.” Egy hónappal a gyilkosság után meg is érkezett a Zodiákus első levele a San Francisco Chronicle-be, amelyben magára vállalja Cherry Jo Bates megölését, azonban a film egyértelműen kijelenti, hogy a tettes nem ő, csak a hírnáv érdekében egy másik gyilkosságot is magára vállalt. Ezzel a négy üggyel gyakorlatilag időben tettünk egy hatalmas kört is.

6_1.jpg

Kik lehetnek a gyilkosok? A film ezt az egy esetet nem vizualizálja, csak beszélnek róla néhány jelenetben. Azonban itt is felmerül egy személy neve: noha a Zodiákus gyilkos később egyértelműen magára vállalta a gyilkosságot, sokan úgy vélik, hogy csak egy másik gyilkos helyett akarta learatni a babérokat: A Riverside-i Főiskola könyvtár alkalmazottai jelentették, hogy az eset után az egyik kollégájuk, Ross Sullivan eltűnt: Kaliforniába költözött, ahol több alkalommal is kezelték skizofrénia és bipoláris zavar miatt. Sullivan hajviselete és szemüvege emellett hasonló volt a Zodiákusról készült fantomrajzéhoz, ráadásul volt nála egy olyan katonai bakancs, amilyen lábnyomokat találtak az első Zodiákus gyilkosság helyszínén is. A filmben a taxis gyilkos szemüveges ember, így Sullivan mellett szóba kerülhet még újra Kane neve is. 

Szóval vannak olyan esetek a világban, amelyekre nincs racionális magyarázat. Vannak viszont olyanok, amikre megannyi magyarázat van, de egyik sem fedi le az egész sztorit. A Zodiákus esete egy ilyen történet. 2018-ban újraindult a nyomozás a Zodiákus-gyilkos után, és ha lesz eredmény, én leszek az első, aki ezt be fogja ide dobni. Köszönöm, hogy olvastál, legközelebb találkozunk!

(Forrás: Zodiákus c. film, 2007, https://mult-kor.hu/nyolc-lehetseges-szemely-aki-a-rejtelyes-zodiakus-gyilkossagok-mgtt-allhat-20171109?pIdx=1&openImage=14660; https://hu.wikipedia.org/wiki/Zodiákus_gyilkos; https://index.hu/kulfold/2018/12/20/zodiakus_sorozatgyilkos_otven_eves_evfordulo/)

A bejegyzés trackback címe:

https://intheaters.blog.hu/api/trackback/id/tr4814682846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

In Theaters

Sokszor találkozunk a felirattal: In Theaters. A legújabb filmek előzeteseiben gyakran használják ezt a kifejezést, azonban elég fura lenne, ha csinálnék egy sokezredik oldalt, amelyik reaction-videókat tölt fel az előzetesekről. A blog elsődleges célja az új és régi mozifilmek újragondolása és elemzése.

Friss topikok

Címkék

11 (1) 2017 (1) Adelaide (1) amerikakapitány (1) avengers (2) birdboxchallenge (1) blackwidow (1) blog (2) bosszúállók (2) captainamerica (1) charliecox (1) cinema (2) conjuring (1) crime (2) cruz (1) daredevil (1) davidtusky (1) dc (1) del (1) démonok (1) démonokközött (1) denis (1) denisvilleneuve (1) doppelgänger (1) elemzés (1) élőlánc (1) elorfenato (1) endgame (1) fantasy (2) faun (1) feketeözvegy (1) film (1) filmek (1) fogságban (1) getout (1) guillermo (1) hadigép (1) handsacrossamerica (1) hasonmás (1) haunting (1) hauntingofhillhouse (1) hawkeye (1) hill (1) horror (2) house (1) hughjackman (1) igot5onit (1) in (5) infinitywar (1) intheaters (6) intheatersblog (6) ironman (1) jakegyllenhal (2) jeremiah (1) jordan (1) jordanpeele (1) képre (1) képről (1) képrőlképre (1) között (1) krimi (1) labirintusa (1) labyrinth (1) liam (1) liamneeson (1) luniz (1) Lupita (1) markruffalo (1) marvel (3) meta (1) metafore (1) metaphore (1) mi (1) mordály (1) movie (5) movies (4) murder (1) narnia (1) natasharomanov (1) neeson (1) netflix (1) Nyong’o (1) OA (1) orphanage (1) őrzők (1) oscar (1) peele (1) prisoners (1) rabbit (1) rabbits (1) red (1) robertdowneyjr (1) robertgraysmith (1) rocketracoon (1) ronin (1) rorschach (1) santa (1) santacruz (1) scottlang (1) scrissor (1) scrissors (1) series (1) serieses (1) sólyomszem (1) sorozat (1) spoiler (1) steverogers (1) superhero (1) superheroes (1) thanos (1) the (1) theaters (6) TheOA (1) tidepodchallenge (1) tonystark (1) toro (1) trailer (1) truedetective (1) tűnjel (1) üdvazoldalon (1) us (1) usaforafrica (1) vasember (1) végjáték (1) végtelenháború (1) villeneuve (1) warmachine (1) watch (3) watching (6) welcome (1) woodyharrelson (1) zodiac (1) zodiákus (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása