Képről Képre: Bosszúállók: Végjáték Trailer #2
A bejegyzés spoilereket tartalmazhat! Én szóltam.

0.jpg

A Bosszúállók: Végjáték második kedvcsinálója cirka két hete droppolt a 2019-es Super Bowl trailerdömpingjében, és habár a harminc másodperces TV szpot nem árul el sokat a filmről – nagyon helyesen -, így is akad benne bőven olyan jelenet, amelyet érdemes jobban szemügyre venni.

00:00 – A trailer azon karakterek néhány tizedmásodperces felsorolásával indít, akik a Végtelen háború során elporladtak (szándékosan nem használom a „meghaltak” kifejezést, hiszen nem tudjuk pontosan, mi lett a karakterek sorsa.) Ami érdekes lehet ebben a képsorozatban, az a piros szín használata: a szín mindenki fejében elsősorban a vérrel van összeköttetésben, ami egyszerre lehet az élet és a halál szimbóluma is. Jézus vére a bor, de a bor az meg nem az, szóval ezt hagyjuk, k? Fontos kiemelni, hogy a történelem előtti időkben a temetkezési szertartások során az emberek vöröses színű port szórtak halottaik mellé. A szertartás célja a démonok távoltartása volt.

1.jpg

cats.jpg

0:01 – Itt láthatjuk a Marvel Studios logóját elporladni, ami egyértelmű utalás arra, hogy Thanos csettintése után a stúdió sem érezte magát túl jól. Ha ez igaz, akkor ki csinálta a filmet? A DC?

3.jpg

0:02 – Az előzetes azt sugallja, hogy a Végjáték nem közvetlen a Végtelen háborút követően veszi fel a fonalat, hanem jóval utána. Ezt bizonyítja az elején látható városkép is, ahol számunkra a legérdekesebb kép talán az lehet, ahol a Szabadság-szobrot látjuk: térben tehát New Yorkban vagyunk, időben pedig valahol a háború után. A hajók sokasága arra enged következtetni, hogy eseménydús volt az azt követő időszak is: népességvándorlás, menekülés etc... A következő vágókép pedig a magyarországi stadionokról egy drónfelvétel csúcsidőben. Ez a néhány másodperc nagyon azt akarja sugallni, hogy egy minden eddiginél sötétebb tónusú Marvel filmet fogunk látni a moziban, és hogy külön figyelmet fordítanak Magyarország futball pályafutására is.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

0:08 – A Kapitány narrációját hallhatjuk először: „Some peaple move on…But not us.” Vagyis: Valaki továbblép, de mi nem. A szöveghez jól illik a képi világ: valószínűleg egy közös foglalkozás, egy terápia jelenetét látjuk. A bejárat (?) előtt pedig egy tábla szerepel, amire a következő van írva: „Where do we go, now that they’re gone?” A kapitány narrációja akár még válasz is lehetne erre a kérdésre.

7.jpg

0:10 – Itt láthatjuk először a Kapitányt, ahogyan maga is részt vesz a gyűlésen. Nem csalóka az előzetes, hiszen mögötte is ugyanazok a széklábak sorakoznak, mint az előző képkockán. Megborotválkozott, ami arra enged minket következtetni, hogy újra felvette az Amerika Kapitány-identitást, és hátrahagyta alteregóját, Nomadot. (A Végtelen háború mutatott rá először, hogy mi is történt vele, Fekete Özveggyel és Sólyommal a Polgárháború után.)

8.jpg

Az alábbi képen Nomad látható, Steve Rogers alteregója. A film egyébként egyszer sem mondta ki konkrétan, hogy a Végtelen háború Kapitánya maga Nomad lenne. A karakter a Captain America 180-ik számában jelent meg először 1974 decemberében.

nomad.jpg

0:14 – Tony Starkot és Nebulát látjuk, ahogyan veszett mód bütykölnek valamit. Csak tippelni tudnék, hogy mi lehet az: egy új páncél, maga az űrhajó javítása etc... A bizonytalanságnak leginkább az az oka, hogy a Végjáték első előzetese azt a látszatot keltette, hogy Tony az Őrzők hajóján ragadva egyedül sodródik az űrben („Hey, Miss Potts…”), és ezáltal mindenki úgy gondolta, hogy Nebula nincs már/még vele. Rafinált… :O Amit még fontos megemlítenünk, az Tony felsője. Egy ugyanilyen trikót viselt a Vasember első részében is, amikor összeeszkábálta a Mark 1-t fogvatartásának ideje alatt. 2016 óta várják a Marvel rajongók, hogy Steve és Tony útjai újra keresztezzék egymást: fogják, ebben biztosak lehetünk.

9_1.jpg

mark.jpg

0:15 – A lenti jelenet a legérdekesebb az összes közül. Nem csak azért, mert nem tudjuk, mit néznek a Kapitányék úgy, mintha épp egy új Backstreet Boys albumborító fotózására állnának össze, hanem mert egyrészt tényleg nem tudjuk, mit néznek, másrészt a gyepen mintha egy nagyobb - talán repülő - gép fényei rajzolódnának ki (Tony?). Harmadrészt pedig itt találkozhatunk először azzal a technikai csellel, amihez hasonlót egyébként már a Végtelen háború előzeteseiben is láthattunk: a rendezők előszeretettel vezetik félre a közönséget, hogy ne tudják, vagy épp rosszul tudják, mire számítsanak (lsd.: Hulk jelenléte a Végtelen háború utolsó csatájában). Miben nyilvánul ez a csel meg itt? Ha kicsit jobban megnézzük a jelenetet, láthatjuk, hogy Bruce Banner és Rodi közt indokolatlanul nagy a távolság. Felmerülhet a gyanú, hogy a kész filmben bizony lesz ott valaki még a többiek mellett, akinek a jelenléte itt még erősen spoileres lenne (Marvel Kapitány?). Mindazonáltal az is lehet, hogy nincs semmi trükk, tényleg ekkora űr szorult a két színész közé, hiszen ha jobban megnézzük, a Kapitány és Fekete Özvegy közt is kábé ugyanakkora a távolság, de Bruce és a Kapitány közt is (nyilván operatőri beállítás). Az meg tök vicces lenne, ha a Kapitány tarkója után fél centivel kullogna az Özvegy. Ami azonban még feltűnhet: nem tűnik Steve haja sokkal hosszabbnak, mint a terápián? Esetleg ugorhattunk előre/vissza az időben valamennyit? 

10.jpg

0:16 – Mordályt láthatjuk, amint benyit valamilyen faviskóba vagy kunyhóba. Talán keres valakit/valamit. 

11.jpg

0:16 – Szintén az Özvegyet láthatjuk. Ez valószínűleg a Bosszúállók bázisának lőtere lehet, viszont itt is ugyanaz tűnhet fel: nem hosszabb Natasha haja, mint a korábbi mini jelenetekben? Továbbá az is érdekes, hogy a képen levő három táblából kettőn vannak golyónyomok, Natashát viszont csak egyre látjuk lőni. Esetleg van még valaki vele a jelenetben, akit nem látunk? Vagy korábbi nyomokról van szó?

18.jpg

0:18 – Láthatjuk Scott Langet, azaz a Hangyát és Rodit, azaz Hadigépet. A Hangya és a Darázs stáblistás jelenetében láthattuk, ahogy Scott a kvantumtérben ragadt. Én még mindig hiszem – annak ellenére, hogy Marvel Kapitány "”””elvileg”””” képes lesz a filmben időt utazni -, hogy a kvantumvilág, és ezáltal a Hangya lesz a kulcskarakter a Végtelen háborúban történt tragédia visszafordításához. Kettejüket egyébként egy iroda-féle szobában láthatjuk, amely lehet a Bosszúállók bázisán egy szoba, de lehet akár az egyetemi tanszékünk irodája is, nem tudom.

13.jpg

0:19 – A trailer rövid, de annál fontosabb eleme: Thor első feltűnése. Nagyon zavaros, hogy éppen hol is tartózkodhat. Két helyen lehet valószínűleg: lehetséges, hogy még mindig Wakandában látjuk, viszont az előtte elterülő táj sokkal inkább hasonlít arra a bolygóra, ahol Thanos-szal véget ért a Végtelen háború. Ha az utóbbi elmélet nyert, akkor felmerülhet a kérdés: miért mehetett oda? Hogy most kivételesen a titán fejére célozzon? Vagy békésebb szándékai vannak? Az arckifejezéséből mindenesetre a düh és az elkeseredettség is kiolvasható. Ha azonban az istent békés célok vezérlik, és tényleg a titán bolygóján tartózkodik, akkor egy dologban biztosak lehetünk: Thor és Thanos jelenete fogja bizonyítani, hogy a Végjáték valódi főgonosza nem Thanos lesz.

x.jpg

14.jpg

0:20 – Először láthatjuk Clint Bartont, azaz Sólyomszemet, immáron a jól megszokott öltözékében. A Végjáték első előzetesében Roninként láthattuk viszont csuklyában és egy látszólag olyan éles karddal, ami egy mozdulattal kettévágja a jövőképem. Valószínűleg a Bosszúállókhoz való visszatérése hozza el Roninnak újra majd a régi identitását. Visszatérésének oka egyszerű: a "megtizedelés" (a csettintés elég komolytalan szó, előbbi pedig amúgy is az utóbbi hivatalos neve) a családját sem kímélte. Az első előzetes legalábbis gyanúsan rájátszik erre a vágással: a "We lost family" elhangzásakor éppen Roninra vált a kép.

15.jpg

ronin.jpg

0:21 – A Kapitány visszakapta szíjjal ellátott pajzsát, viszont van egy ennél is fontosabb mozzanata a jelenetnek: reszket a keze. Jóllehet, fél, vagy ennyire megtört. Az idegileg gyenge, révbeért katonáknak jól tudjuk más filmekből, hogy mi lesz a sorsa...

16.jpg

0:24 – A hősök egyenkénti bemutatása után a szpot zárójelenete a felvonulás, ahol a sorrend a következő: Amerika Kapitány, Thor, Fekete Özvegy, Mordály, Hangya,                         , Hadigép, Sólyomszem/Ronin vagy Bruce Banner – nem lehet látni pontosan, melyik a kettő közül -. A szövegkihagyás itt szintén azt a technikai cselt próbálja reprezentálni, amely tetten érhető az előzetes egy korábbi jelenetében is: Hangya és Hadigép közt szokatlanul szeles az idő. Itt is csak tippelni tudunk, ki állhat ott: Tony? Marvel Kapitány? Legvégül a tételmondatunk megismétlését, és ezzel nyomatékosítását is megkapjuk zárószóként: „Not us.” Vagyis: Nem mi.

17.jpg

Bárhogyan is, a felmerülő kérdésekre és lehetséges ellentmondásokra már csak valószínűleg a film fog választ adni, hiszen nem véletlen titkolózik mindkét előzetes is, de ez így van jól. A közel három órás játékidővel a Marvel Studios eddigi leghosszabb filmje lehet a Végjáték, amely április 24-én debütál a mozikban. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, hamarosan találkozunk!

(A képek forrásai: Google, valamint YouTube. Az eredeti előzetesek itt megtekinthetők: https://www.youtube.com/watch?v=-iFq6IcAxBc; https://www.youtube.com/watch?v=hVSpac8wx3I)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intheaters.blog.hu/api/trackback/id/tr2214626148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

In Theaters

Sokszor találkozunk a felirattal: In Theaters. A legújabb filmek előzeteseiben gyakran használják ezt a kifejezést, azonban elég fura lenne, ha csinálnék egy sokezredik oldalt, amelyik reaction-videókat tölt fel az előzetesekről. A blog elsődleges célja az új és régi mozifilmek újragondolása és elemzése.

Friss topikok

Címkék

11 (1) 2017 (1) Adelaide (1) amerikakapitány (1) avengers (2) birdboxchallenge (1) blackwidow (1) blog (2) bosszúállók (2) captainamerica (1) charliecox (1) cinema (2) conjuring (1) crime (2) cruz (1) daredevil (1) davidtusky (1) dc (1) del (1) démonok (1) démonokközött (1) denis (1) denisvilleneuve (1) doppelgänger (1) elemzés (1) élőlánc (1) elorfenato (1) endgame (1) fantasy (2) faun (1) feketeözvegy (1) film (1) filmek (1) fogságban (1) getout (1) guillermo (1) hadigép (1) handsacrossamerica (1) hasonmás (1) haunting (1) hauntingofhillhouse (1) hawkeye (1) hill (1) horror (2) house (1) hughjackman (1) igot5onit (1) in (5) infinitywar (1) intheaters (6) intheatersblog (6) ironman (1) jakegyllenhal (2) jeremiah (1) jordan (1) jordanpeele (1) képre (1) képről (1) képrőlképre (1) között (1) krimi (1) labirintusa (1) labyrinth (1) liam (1) liamneeson (1) luniz (1) Lupita (1) markruffalo (1) marvel (3) meta (1) metafore (1) metaphore (1) mi (1) mordály (1) movie (5) movies (4) murder (1) narnia (1) natasharomanov (1) neeson (1) netflix (1) Nyong’o (1) OA (1) orphanage (1) őrzők (1) oscar (1) peele (1) prisoners (1) rabbit (1) rabbits (1) red (1) robertdowneyjr (1) robertgraysmith (1) rocketracoon (1) ronin (1) rorschach (1) santa (1) santacruz (1) scottlang (1) scrissor (1) scrissors (1) series (1) serieses (1) sólyomszem (1) sorozat (1) spoiler (1) steverogers (1) superhero (1) superheroes (1) thanos (1) the (1) theaters (6) TheOA (1) tidepodchallenge (1) tonystark (1) toro (1) trailer (1) truedetective (1) tűnjel (1) üdvazoldalon (1) us (1) usaforafrica (1) vasember (1) végjáték (1) végtelenháború (1) villeneuve (1) warmachine (1) watch (3) watching (6) welcome (1) woodyharrelson (1) zodiac (1) zodiákus (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása